Cu ajutorul sistemului pot fi urmărite transporturile interne de produse cu risc fiscal ridicat, precum și transporturile internaționale de mărfuri. Scopul Guvernului este de a preveni și combate comerțul ilegal.
Exemplu: Societatea Ionescu SRL transportă o încărcătură de produse cu risc fiscal ridicat de la București la Timișoara. Compania este obligată să declare acest transport în sistemul RO e-Transport înainte de începerea transportului, furnizând datele cerute. Sistemul generează un cod unic UIT pentru transport. Vehiculul de transport poate porni la drum doar cu acest cod.
Sistemul RO e-Transport este operat de Ministerul Finanțelor prin Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) și Centrul Național pentru Informații Financiare.
Utilizarea sistemului RO e-Transport a fost introdusă gradual:
În sistemul e-Transport trebuie făcute raportări doar dacă sunt îndeplinite condițiile referitoare la greutate și valoare, indiferent dacă este vorba despre un transport intern de mărfuri cu risc sau un transport internațional de mărfuri cu risc și fără risc.
Concret, este vorba despre acele vehicule care:
Exemplu: dacă domnul Ionescu transportă 800 kg de marfă cu camionul său de 3,5 tone de la Viena la Timișoara, trebuie să declare acest lucru în sistemul e-Transport, deoarece sunt îndeplinite toate cele trei condiții (vehiculul >2,5t, marfa >500kg).
Dar dacă domnul Ionescu transportă cu același camion 5 lopeți, fiecare cântărind 50 kg și în valoare de 500 lei (în total 250 kg și 2500 lei), atunci nu trebuie să declare, pentru că deși vehiculul >2,5t, nici greutatea (250kg < 500kg), nici valoarea (2500 lei < 10000 lei) nu ating limita inferioară.
Obligația de declarare revine destinatarului, expeditorului sau companiei care efectuează depozitarea, în funcție de tipul operațiunii: import, export, achiziție intracomunitară, tranzacție internă sau transport în tranzit.
Persoanele obligate să facă declarația sunt:
a) la import importatorul, la export exportatorul
Exemplu:Ionescu SRL importă din China 5000 kg de produse în valoare de 50.000 lei. În calitate de importator, Ionescu SRL trebuie să declare transportul.
Popescu SRL exportă în Turcia 2000 kg de mărfuri în valoare de 25.000 lei. În calitate de exportator, Popescu SRL este responsabil pentru declarație.
b) La achiziții intracomunitare cumpărătorul din România
Exemplu: Ionescu SRL achiziționează din Ungaria 1000 kg de mărfuri în valoare de 20.000 lei. În calitate de cumpărător din România, Ionescu SRL are obligația de declarare.
c) La vânzări interne sau intracomunitare vânzătorul din România
Exemplu: Popescu SRL vinde intern 3000 kg de produse cu risc către Constantinescu SRL pentru 40.000 lei. În calitate de vânzător, Georgescu SRL trebuie să facă declarația.
Ionescu SRL vinde în Bulgaria 1500 kg de mărfuri cu risc ridicat în valoare de 18.000 lei. La tranzacția intracomunitară, vânzătorul din România, adică Rădulescu SRL este obligat să facă declarația.
d) În cazul tranzitului, compania care efectuează depozitarea sau transbordarea mărfii în România
Exemplu: O companie greacă transportă produse cu risc în Ungaria prin România. Transportul se oprește în depozitul Bălan SRL pentru transbordare. Bălan SRL trebuie să se înregistreze ca depozitar în tranzit.
e) În cazul mișcărilor interne de stocuri, compania (care este atât expeditor cât și destinatar):
Exemplu:Ionescu SRL transportă 2000 kg de mărfuri periculoase din depozitul său din București la punctul de lucru din Constanța. Ionescu SRL trebuie să îndeplinească obligația de declarare.
f) În alte tranzacții (prelucrare, stocuri în consignație) partea română implicată
Ionescu SRL trimite în Italia 800 kg de produse în valoare de 15.000 lei pentru prelucrare, apoi mai târziu produsul finit este transportat înapoi în România. În ambele direcții, Ionescu SRL este obligat să declare în calitate de parte implicată.
O companie germană ține un stoc în consignație la Popescu SRL, de unde sunt deserviți clienții români. Popescu SRL trebuie să furnizeze date atât despre mărfurile primite cât și despre cele livrate.
Datele trebuie înregistrate în sistem cu maximum 3 zile înainte de data declarată pentru începerea transportului, dar cel târziu până la intrarea/plecarea vehiculului.
Sistemul generează un cod UIT valabil 5 zile (15 zile pentru achiziții intracomunitare).
Modificarea datelor după termen sau ulterior este interzisă.
Dacă pe un vehicul se transportă împreună produse cu risc și fără risc, sau dacă clasificarea mărfii nu este clară, atunci întreaga încărcătură trebuie declarată.
Aici puteți urmări un tutorial pentru completarea datelor in eBillio:
a) Nedeclarare, transport cu cod UIT invalid:
b) Furnizare date incorecte (ex. cantitate):
c) Omisiuni ale transportatorului (neînmânarea codului UIT, modificarea ilegală):
d) Omisiuni ale șoferului (refuzul de a prezenta codul UIT):
Șoferul trebuie să prezinte la cerere autorităților de control documentele de transport și codul UIT. Încălcarea regulilor poate fi sancționată cu amendă între 5000-100000 lei și poate atrage confiscarea valorii mărfii nedeclarate.
Obs: în cazul transporturilor internaționale se raportează nu numai aceste bunuri ci toate bunurile
Nr. crt. | Bunuri catalogate prin Nomenclatorul combinat* |
1. | Legume, plante, rădăcini şi tuberculi, alimentare, care se încadrează la codurile NC de la 0701 la 0714 inclusiv |
2. | Fructe comestibile; coji de citrice sau de pepeni, care se încadrează la codurile NC de la 0801 la 0814 inclusiv |
3. | Băuturi, lichide alcoolice şi oţet**, care se încadrează la codurile NC de la 2201 la 2208 inclusiv |
4. | Sare; sulf; pământuri şi pietre; ipsos, var şi ciment, care se încadrează la codurile NC 2505 şi 2517 |
5. | Îmbrăcăminte şi accesorii de îmbrăcăminte, tricotate sau croşetate, care se încadrează la codurile NC de la 6101 la 6117 inclusiv |
6. | Îmbrăcăminte şi accesorii de îmbrăcăminte, altele decât cele tricotate sau croşetate, care se încadrează la codurile NC de la 6201 la 6212 inclusiv şi la codurile NC de la 6214 la 6217 inclusiv |
7. | Încălţăminte, ghetre şi articole similare; părţi ale acestor articole, care se încadrează la codurile NC de la 6401 la 6405 inclusiv |
8. | Fontă, fier şi oţel, care se încadrează la codurile NC 7213 şi 7214 |
Ordonanța de Urgență nr. 115/2023 aduce modificări importante sistemului RO e-Transport. În acest articol, voi încerca să explic aceste modificări într-un mod cât mai simplu și precis, punctând direct ce trebuie să știți și să faceți.